hits

oktober 2016

Norrøna Cafè og Hotell

Litt historie om Norrøna cafe og etterhvert hotell.

Den gamle Norrøna cafe startet 13.Mars 1913 i den gamle prestegården av restaurtør Johan Iversen. Den var et velrenomert etablissament og var den første cafen i Bodø med firemanns orkester.

J.Iversen drev også Hotel Metropol, utfartsstedet Mælen. Styrte også resturang Anthenæum i noen år. Etter at han aviklet de øvrige etablissementer, konsentrerte han seg om driften av Norrøna cafe. Den ble flyttet over Torvgaten i Mai.1921 til Tandbergs gård en kortere tid og siden ble den drevet i andre etasjen i Christian Jakellns gård i Torvgaten.

I Begynnelsen av 1930 tok Iversen over Baker Lillegårds bygning i Kirkegaten 4, som han drev til brannen 1940.

  

Bildene: Til venstre helsides annonse i Nordlandsposten fra 1916, til høyre, Perretgården i krysset Torvgata - Storgata,hvor de holdt til de første årene.

    
Bildene:  Begynnelsen av 1930 tok Iversen over Baker Lillegårds bygning i Kirkegaten 4, som han drev til brannen 1940. Bygget ble renovert og ombygget og ble utseende som bildet til venstre viser. Bildet i midten viser ruinene etter Norrønas første sted, perretgården etter bombene i 1940 og til høyre ser vi den provisoriske brakken på Snippen som det ble drevet fra frem til det nye bygget kom etter krigen.

Muligens var det provisorisk drift i Godtaasdgården?? i Parkveien før han flyttet inn i Brakken på Snippen. Johan Iversen døde i 1940 så Amanda Iversen overtok driften med god hjelp av sin eldste datter. Hun bygde opp Norrøna som vi kjenner/kjente i 1947 med utvidelse mot sandgt 1958 og spisesalen i bakgården 1961. Amanda døde i 1960.

Eieren av Norrøna hotel setter opp SAS hotel i 1971 som de leier ut til SAS hotels, samtidig legges hoteldriften ned på Norrøna. Men bare etter noen måneder er kapasiteten dobbelt så høy en forventet på SAS hotel så de åpner Norrøna igjen for sommerdrift.


      

 

Tandberggården

Tandberggården fra 1904, byens flotteste bygg noen gang?

Bildet på Facebook

Tandberggården fra 1904, byens flotteste bygg noen gang?

Bygget sto ferdig i 1904, og byggherre var V.O.Tandberg, som var en av byens mest fremterdende forretningsmenn. Hans sønn, Vedbjørn Tandberg, ble født i 1904 og hans barndomshjem var i nettopp dette bygget. I et lydopptak fra NRK, kan du høre Vebjørn forteller om sin fars forhold til Bodø.
Vedbjørn Tandberg bygde opp en mønsterbedrift, Tandberg Radiofabrikk. Les gjerne også denne samlingen av avisartikler om Tandberg her.
Like ovenfor torvet, på 1930-tallet en gang i krysset Storgata-Torvgata. Der var Tannlæge Soleglad og i nermeste bygg ser vi Nordland Husflidsforening. I samme bygg startet også Nordlandsbanken(privatbanken) sin virksomhet fra 1893. Her har Urmaker Klette også holdt til på samme adresse, så godt som hele sine over 100 år.
Bortenfor Tandberg var Otto Koch, søstrene Svendsens kolonialforretning, O.Johanson og M.Tjærandsen. I det 4. bygget, inkl, Tandberg, lå byens første "Kaffistova" i 2. etg.

    
Bildet på Facebook                         Før 1920, se Facebook          Ved torvet rundt 1980 (Facebook)

 


 

Ramson ved Torvet

Ramsons forretningsgård lå i vetskanten av torvet.

Etter dagens Bodøkart, ville dette vært i Kochbygget. Kirkegata er i forkant av bygget, mens Sjøgata er på høyre side.

Elias Ramson kom til Norge i 1884 og slo seg ned i Bodø, hvor faren bodde. Under sessongene drev han forretnining også i Lofoten og Vardø. Etter å ha vært ute av Norge en tid, kom han tilbake i 1893, da hadde han giftet seg med Kløara Akermann (f. 1865), fra Russland. Denne gang slo de seg ned i Christiania, hvor de fikk datteren Betty og sønnen Benno.

I 1898 flyttet Ramson tilbake til Bodø, der de yngste barna er født. Han ble medinnehaver i farens forretning, som han overtok ledelsen av i 1904, og ble eneinnehaver fra 1913. Han bodde i Bodø frem til 1925, da flyttet han til hovedstaden igjen.

Ramson ved medlem av Det Mosaiske Trossamfunn og på slutten av 1930 tallet var han menighetens forstander.

Elias Ramson døde i 1941 og familiens navn er knyttet til et legat for trengende i deres trossamfunn. Eldste sønn, Benno ble deportert og henrettet i Tyskland i 1943.

   

Etter at Ramson forlot byen like før krigen, ble gården overtatt av Nilsen-Nygaard.

 

Ved torvet i gamle dager

Torvet og parti av Storgata vinteren 1880.

Bildet på Facebook

Bodø, Torvet og Storgata med forretningsgårdene fra Koch til Sundem. Bildets bakside er merket med nummer og gårdeiers navn. Legger til noen opplysninger om de forskjellige gårdene: 1. Otto Koch, forretningen holdt til her frem til bombene falt i 1940, (se annet bilde fra fb). 2. O.Johannesens gård, denne lange lave bygningen ble senere overtatt av V.O.Tandberg, som i 1904 flyttet inn i nytt bygg på samme sted (se facebook). Torvgaten/Indre Hernesvei ble da også åpen fra Torvet til Saltenfjorden.3. O. Bernhofts gård, denne gården er omtalt her tidligere som Perretgården (se egen artikkel). 4.Axel Johnsens gård, i denne gården kom senere Øiesvold og Glasmagasinet (se bilde). 5. Fredriksens gård.I denne gården etablert Sundems Bokhandel seg og holdt til der til bombene slettet ut alle disse husene. (se bilde fra rundt 1910). I dag vil dette være omtrent fra O.Johanson til Cubus i Glasshuset.

En liten historie om Sundems Bokhandel.

Sundem ble etablert i 1861 av Numedølen Henrik Sundem og reiste en tid som Skrepphandler, vesentlig med bøker men også andre varer. I 1850 årene hadde han Leilighetsvis utsalg i Bodø, hvor han også leiet bod. Fant så ut at det gikk ann å bosette seg i byen, og i 1860 kjøpte han en gård som sto på Straumen i Vefsn og var oppført der i 1806. Denne gården flyttet han til Bodø og førte den opp i krysset Storgata og Kirkegata. 1 Januar 1861 løste han handelsbrev og åpnet bokhandler. I 1879 kjøpte cand.pharm. Oscar Fredriksen bokhandelen av Sundem. Les videre her.

    

De tre bildene ovenfor er fra ca. 1910, 1920 og 1959-
 

Diverse bilder fra torget.

 
Torvet 1908-1913
 


 

Perretgården før krigen

Perretgården før krigen, mulig tidlig på 1930 tallet. Mange kjente firmaer har hatt tilhold på denne adressen i krysset Torvgata-Storgata, både før og etter krigen.Klikk på bildet for fullsidevisning.

I dette bygget ser vi blant annet Gullsmed Eivind Voigt, Forretningen til Marius Perret og Urmaker Jakob Klette. Klette startet sitt firma allerede i 1906 og har med unntak av helt i starten, hvor de holdt til et kvartal lengre opp i Storgata og under krigen, vært lokalisert til denne adresse hele tiden, også i dag. Under Klette er det her en Blikkenslager, men like før krigen hadde Olaf Brunæs sin kolonialbutikk her. I 1893 ble Nordlandsbanken (Nordlands Privatbank), etablert og holdt til her de første 6 år. Norrøna Cafè har også vært i dette bygget. Tidlig på 1900 tallet drev H. Toorjul forretning i dette bygget. Torjuul skal vistnok ha vært første bestyrer av Samvirkelaget i Bodø, som ble etablert i 1916. På 1960/70 tallet husker vi nok beste Melkebaren på dette hjørnet, og i dag finner vi en nyere utgave av Melkebaren.

   

Tre bilder fra den nye Perretgården som ble satt opp etter krigen, fra 1960 tallet, rundt 1980 og fra 2015.


  

Ruiner etter Perretgården

 

Ny blogg!

Hei. Dette er et forsøk på litt informasjon.

Tanken er å bruke den informasjonen vi får gjennom kommentarer til de enkelte bilder vi har i Facebookgruppa "Bodø før og nå". En del bygninger og steder rundt om i Bodø, har vi nå fått inn en mengde bilder og kommentarer til, og det er dette jeg her skal forsøke å gripe tak i, altså samle informasjon som er spredt rundt i gruppa i løpet av de årene vi har vært aktive.

Etter hvert som mine blogg-innlegg blir publisert, håper jeg på hjelp til å rette opp feil og ikke minst, flere relevante opplysninger som kan redigeres inn i innleggen i ettertid.

 

 

 

Anne Schjølberg Utrolig interessant og morsom tråd og FB-side! Jeg lærer så masse nytt om slekta mi, (jeg er barnebarn av Ragnar S.), og om gamle og nye Bodø, byen som mine foreldre alltid lengtet tilbake til, og snakket så mye om. BODØ før og nå er veldig bra👍

Arne Engmo En Elisabeth Bjelvin Solvold skrev en studentoppgave ved Bodø lærerhøgskole i 1990: "Solvold - en bygnings historie og fall 1878-1968.", men jeg har ikke funnet ut mer til nå.

 

  

 Dette er det aller første innlegget i din nye blogg. Her vil du finne nyttig informasjon, enten du er ny som  blogger eller har blogget før.Til meg, fra Blogg.no :) 🌅

 Trenger du litt starthjelp finner du våre hjelpesider her: http://faq.blogg.no/, og vår engasjerte  supportavdeling er tilgjengelig (nesten) 24/7.

Bloggen
Ønsker du å gjøre den nye bloggen din litt mer personlig anbefaler vi at du fyller ut profilinfo, og velger et design som passer til deg. Vil du bare komme i gang med bloggingen kan du starte et nytt innlegg.

Hashtags
Blogg.no bruker hashtags for å samle innlegg som handler om samme tema. Hashtags gjør det lettere å finne innlegg om akkurat det temaet du søker. Du kan lese mer om hashtags her: http://hashtags.blogg.no/

Andre nyttige sider
Infobloggen: http://info.blogg.no/
Vårt regelverk: http://faq.blogg.no/infosider/retningslinjer.html
Vilkår for bruk (ToS) og integritetspolicy: http://faq.blogg.no/?side=omoss

Nå som du har lest dette innlegget kan du redigere det eller slette det. Vær dog oppmerksom på at det alltid må være minst ett innlegg i bloggen for at den skal fungere - det er for eksempel ikke mulig å redigere designet uten at det finnes innlegg i bloggen.

Når du skal logge inn neste gang kan du gjøre det fra vår forside på http://blogg.no/.

 

Vi håper du vil trives hos oss!

hilsen teamet bak
blogg.no

 

blogg.no | logg inn | hjelp | regelverk | vilkår | om oss | kontakt oss | infobloggen

 

, Bodø

En godt voksen fyr som med årene er blitt, kanskje godt over gjennomsnitt, interessert i min lokalhistorie.

Kategorier